Wat is een Stake Pool?

Nederlandse Cardano StakePool

Cardano, ADA’s en staken

Cardano is zeg maar een boekhoudsysteem. Het kan bijhouden wie eigenaar is van hoeveel coins; nu nog alleen ADA coins maar vanaf 2021 ook andere coins zoals euro’s, dollars, bitcoins, guldens en dergelijke.

De rol van de Stake Pool operators

De boekhouders van Cardano zijn de stakepool operators. Zij krijgen betaald voor het uitvoeren van de boekhouding maar komen niet zomaar in aanmerking om een stukje boekhouding uit te mogen voeren.

Om daarvoor in aanmerking te komen doen ze mee in een loterij. Hoe meer ADA mensen staken bij zo’n Stake Pool operator hoe groter de kans is dat een Stake Pool operator uitgeloot wordt en een stuk boekhouding uit mag voeren.

Die boekhouding leggen ze vast in een zogenaamd block en dat block mogen zij toevoegen aan de blockchain. Stake Pool operators krijgen dan betaald als ze een block toevoegen.

En de beloning daarvoor wordt automatisch door de blockchain voor een groot deel overgemaakt aan de mensen die hun ADA staken (delegaten) bij die stakepool operator.

Inkomsten uit staking

Meestal ontvang je tussen de 95 % tot 100% van de inkomsten die de stakepool operator verdient aan jouw aandeel in de stake.

Dus als je ADA’s bezit ben je zeg maar aandeelhouder van het Cardano netwerk daarvoor krijg je betaald als je staked, dat is zo’n 5,5% per jaar.

Stake je 10.000 ADA dan kun je zo’n 6,9 ADA per 5 dagen (per epoch) verwachten. Dit kan aardig oplopen in de jaren. Rente op rente zeg maar.

Kosten en overstappen, geen locking van ADA

Als je staked ben je een zogenaamde delegator. Daarvoor moet je wel een minimum aantal ada staken de eerste keer dat een wallet staked wordt daar 2,17 ada voor gerekend. Vervolgens krijg je iedere 5 dagen je rewards.

Wil je overstappen naar een andere stakepool operator dan kan dat. Dat kost dan wel 0,17 ADA.

Je kunt ook altijd op ieder moment je ADA’s verkopen of tussendoor op een exchange gebruiken om te handelen. Je ADA’s worden bij het staken niet gelocked en je hoeft ze voor het staken ook niet over te maken of uit handen te geven.

Onze Stake Pool

Onze Stake Pool kun je vinden onder de ticker VRIJ. We kunnen je hulp gebruiken!