Cardano is een proof-of-stake blockchain platform wat zich erg snel ontwikkelt en bereidt zich voor op een wereldwijde uitrol naar miljarden gebruikers met de meest geavanceerde blockchain-technologie ter wereld. Het gaat het leven van miljoenen mensen veranderen.
Cardano is een blockchain-platform voor changemakers, innovators en visionairs, met de gereedschappen en technologieën die nodig zijn om zowel voor velen als voor enkelen mogelijkheden te creëren en positieve wereldwijde verandering teweeg te brengen.
De Roadmap van Cardano bestaat uit 5 ontwikkelingsfasen genoemd naar de 5 bovenstaande beroemde persoonlijkheden en elke fase behandelt één belangrijk onderwerp:
- Byron (stichting)
- Shelley (decentralisatie)
- Goguen (slimme contracten)
- Basho (schaalbaarheid)
- Voltaire (projectbeheer)
In juli 2020 is de Shelley-fase met succes gelanceerd. Goguen is eind maart 2021 van start gegaan.
Voor deze pagina hebben we diverse teksten van officiële Cardano websites gebruikt en die in het Nederlands voor je vertaalt. We hebben gezocht naar de meest interessante en duidelijke informatie over het Cardano-project. Het is geen volledige fundamentele analyse en je vindt er weinig technische details. Het artikel is bedoeld als een basisoverzicht van het project voor degenen die er niets over veter en meer willen weten en we zullen je proberen uit te leggen wat een gedistribueerd netwerk, blockchain en decentralisatie zijn en waarom we die zouden moeten proberen te creëren en gebruiken. Er wordt besproken wie er achter het project zit en wat zijn visie is.
Decentralisatie en blockchain
De huidige organisatie van de wereld is gebaseerd op gecentraliseerd beheer en machtscentra. Je kunt je de banken, overheden, bedrijfsbeheer of diensten voorstellen die u op internet gebruikt. In deze centra worden cruciale beslissingen genomen die in het nadeel van gebruikers kunnen zijn. Tegelijkertijd zijn het kritieke faal punten in de zin dat ze gemakkelijk kunnen worden aangevallen. Facebook maakt bijvoorbeeld misbruik van je gegevens, de overheid doet wat ze wil met belastingen, enzovoort. Als we ons meer op banken richten, beslist de bank of u bij haar een rekening kunt openen en stelt eisen, waaronder een claim op uw identiteit. Een bank heeft bijvoorbeeld het recht om te voorkomen dat een transactie wordt verzonden of om te weigeren een rekening te openen. Miljarden mensen in de wereld hebben tegenwoordig geen bankrekening. Verrassend genoeg treft dit ook een groot percentage van de mensen die in de VS wonen.
In principe hebben we deze centra ook op netwerkniveau waar klanten verbinding maken met één server (Facebook, internetbankieren, enz.). Het is een typische client-server-architectuur. Het grootste probleem hier is dat één punt een zwak punt van het netwerk is en met succes kan worden aangevallen als aanvallers de bescherming van de server breken. De gegevens van de gebruiker kunnen worden gewijzigd door slechts één plaats aan te vallen. Wat nog erger is: de gegevens kunnen worden gewijzigd door een interne beheerder met toegang tot de database.
Gedistribueerde netwerken lossen zowel de centralisatie van macht (besluitvorming) als de client-server netwerkarchitectuur op. Gedistribueerde netwerken zijn samengesteld uit vele knooppunten over de hele wereld en er moet consensus zijn over elke wijziging. De beslissing wordt dus niet op één plek door het individu genomen, maar door collectieve inspanning. Het is belangrijk dat de knooppunten eigendom zijn van verschillende onafhankelijke eigenaren. Dit maakt het netwerk ook gedecentraliseerd. Het heeft geen zin om een gedistribueerd netwerk te hebben als alle knooppunten eigendom zijn van één eigenaar. Die node-eigenaar zou autonoom kunnen beslissen om de regels te wijzigen. We moeten ook streven naar gedecentraliseerd beheer van de gedistribueerde netwerkprojecten om ervoor te zorgen dat de code (de protocol regels) eerlijk wordt onderhouden en verbeterd, zoals verwacht door gebruikers.
De knooppunten moeten in het algemeen akkoord gaan om een gegevenswijziging door te voeren en vervolgens de gegevens op alle knooppunten tegelijkertijd wijzigen. Voor reguliere databases wordt de wijziging vastgelegd op één server en vervolgens worden de gegevens elders gekopieerd (replicatie). Het is geen consensus. Consensus lost op elegante wijze het probleem van gegevensbescherming op. Door één knooppunt aan te vallen, krijgt de aanvaller niets omdat de rest van de knooppunten nog geldige gegevens heeft. Hoe meer deze knooppunten, hoe beter.
Vanuit het oogpunt van besluitvorming nemen het netwerkprotocol en de ingebouwde consensus de verantwoordelijkheid voor het wijzigen van gegevens. Een persoon of een groep mensen kan niet beslissen over gegevenswijziging of deze op de een of andere manier forceren. Alle gegevenswijzigingen kunnen worden geïnitieerd en goedgekeurd door de regels van het protocol. Het protocol zelf is slechts een set regels, die wordt geïmplementeerd door programmeurs die de software (client) hebben gemaakt. Clients worden door knooppunt operatoren op hun knooppunten geïnstalleerd. Alle knooppunten gebruiken vervolgens dezelfde software (dezelfde set regels) en nemen gezamenlijk beslissingen over gegevenswijzigingen – wijzigingen in de blockchain. De meeste knooppunten moeten tot consensus komen. Het is ideaal om meerdere versies van de client of meerdere implementaties van hetzelfde protocol te hebben. Dit verhoogt de veiligheid in het geval dat een implementatie mislukt vanwege een bug.
Het voordeel van een gedistribueerd netwerk is dat regels niet gemakkelijk door individuen kunnen worden omgebogen of gewijzigd. Het protocol gedraagt zich precies zoals het is ontworpen. Als er een regel is dat elke correct ondertekende transactie wordt verwerkt, doet het protocol dit ongeacht wie de transactie verzendt en hoeveel het verzonden bedrag is. Naast validatie van de juistheid van transacties, controleert het protocol alles wat het moet controleren zonder uitzonderingen. Zo is het protocol in staat om de bekende dubbele bestedingsaanval te voorkomen of ervoor te zorgen dat het aanbod van munten niet onverwachts toeneemt.
Asymmetrische cryptografie maakt het mogelijk om de cryptografische geheimen privé te houden, wat betekent dat alleen jij het geheim kent dat je bepaalde mogelijkheden en rechten geeft. In de praktijk is het een privé sleutel waarmee u een adres kunt gebruiken en transacties kunt ondertekenen. Hierdoor kun je munten en tokens in je portemonnee bewaren en als je je private keys goed beschermt, kan niemand je iets afpakken. Het gedistribueerde netwerkprotocol werkt met deze adressen en verwerkt gebruikerstransacties. In een bepaalde protocol stap maakt het willekeurig geselecteerde knooppunt een nieuw blok met transacties aan (stap is een poging om een nieuw blok toe te voegen). De knooppunten wisselen elkaar in blokproductie willekeurig af, wat zorgt voor decentralisatie en transactiecensuur.
Elk individueel knooppunt in het netwerk beslist welk blok het accepteert en plaatst zijn eigen blockchain. Over de huidige staat van de blockchain zijn de meeste knooppunten het eens.
Blockchain is in feite een reeks blokken die met elkaar zijn verbonden. Het kan worden voorgesteld als het rijgen van kralen aan de draad, waarbij het eerste (Genesis) blok aan het begin staat en er continu nieuwe kralen worden toegevoegd. Om een nieuwe kraal toe te voegen, moet er een consensus van de meerderheid zijn, dat wil zeggen, overeenstemming van de meerderheid van de knooppunten dat de kraal correct is en kan worden toegevoegd. Blockchain heeft een sterke bescherming tegen het overschrijven van geschiedenis. De blokken zijn zo met elkaar verbonden dat het niet gemakkelijk is om een link te verbreken. Als een aanvaller probeert om blokken uit het verleden te veranderen, moet hij een manier vinden om dit op de meeste knooppunten tegelijk te doen.
Het blok is alleen een verzameling transacties die worden gevalideerd en mogelijk aan de blockchain worden toegevoegd als andere parameters correct zijn (bijvoorbeeld een link naar het laatste blok). Eén knooppunt stelt altijd een blok voor en distribueert het. De andere knooppunten valideren dat blok en beslissen of ze het in hun eigen blockchain willen invoegen. Als er een frauduleus knooppunt is en een ongeldige transactie in het blok plaatst, zullen de andere knooppunten deze gemakkelijk detecteren, aangezien hun client versie hoogstwaarschijnlijk verschilt van de versie die door de aanvaller is gewijzigd. Als het voorgestelde blok geldig is, wordt het blok geaccepteerd door de meeste eerlijke knooppunten. Blockchain zal dus één nieuw blok langer zijn.
Zoals je kunt zien, verschillen het gedistribueerde netwerk en de blockchain behoorlijk van traditionele gecentraliseerde databases. Het heeft echter zijn nadelen. Gedistribueerde consensus netwerken zijn meestal traag en slecht schaalbaar. De grote uitdaging voor Cardano is om dit te veranderen en het gebruik van blockchain voor de massa mogelijk te maken.
Waarom Cardano?
Cardano-project is een volledig open-source project dat in 2015 werd opgericht door Charles Hoskinson en Jeremy Wood. Het doel van het team was om de manier waarop cryptocurrencies worden ontworpen en ontwikkeld, te veranderen. Dus werd er begonnen met het onderzoeken van alle aspecten van cryptocurrencies en het beoordelen van alle bestaande projecten. Daarna gingen ze Cardano helemaal opnieuw schrijven en aarzelden nooit om vanaf het begin weer een broncode te herschrijven als zou blijken dat het beter zou kunnen. Het project is niet bedoeld om het netwerk snel op te leveren, maar om het in productiekwaliteit en klaar voor echt gebruik en adoptie op te leveren. En dat kost tijd.
Cardano is niet zoals veel andere projecten begonnen met een uitgebreide routekaart of white paper. Het omvatte eerder een verzameling ontwerp principes, technische de beste praktijkoplossingen en mogelijkheden voor verkenning.
Cardano probeert een financieel en sociaal besturingssysteem voor de wereld te creëren.
Het team streeft ernaar de technologische uitdagingen te overwinnen waarmee de huidige consensus-gedistribueerde netwerken worden geconfronteerd. Het is een grote uitdaging dus wetenschappers en geweldige IT-specialisten werken samen. Het team besloot een specifieke ontwikkelmethode te gebruiken die vergelijkbaar is met die voor het bouwen van software voor vliegtuigen of kerncentrales. Cardano ontwikkelt zich als een bedrijfskritisch systeem.
Het financiële besturingssysteem gaat niet alleen over transacties tussen Alice en Bob, maar ook over de mogelijkheid om een financieel contract te creëren, transactiecontext te gebruiken, echte identiteit te gebruiken, enz. Adoptie gaat niet alleen over het overwinnen van technische uitdagingen, maar ook over de sociale, politieke, en natuurlijk vooral de financiële. Cardano wil daarom een technologieplatform zijn dat toegankelijk is voor alle mensen in de wereld. In principe gratis. Het is geen protestproject als de eerste generatie cryptocurrencies. Dat is de reden waarom Cardano Foundation zal werken aan wereldwijde marketing en het merk zal opbouwen door middel van een partnerschap met McCann, een bedrijf dat zorgt voor bedrijven als Microsoft. Mensen moeten weten dat het gebruik van Cardano niet indruist tegen traditionele waarden en dat het project wordt ondersteund door een sterk en bekwaam team dat zorgt voor de technologische problemen van het netwerk. Cardano is een project dat voldoet aan de regelgeving, maar niet ten koste gaat van het verlies van de privacy van gebruikers of transactiecensuur.
De eerste generatie blockchain probeert banken te vervangen, maar kan dat in feite niet. Het is niet mogelijk zonder slimme contracten. Bovendien kan het probleem van het vervangen van tussenpersonen algemener zijn, en niet alleen banken, maar hele rechtsstelsels, het bedrijfsbeheer en andere dingen. Cardano zal vraag en aanbod onder betere voorwaarden kunnen combineren dan dure en onbetrouwbare tussenpersonen uit de traditionele wereld.
Een smart contract is een computercode die moet worden geschreven door een speciale smart contract-programmeertaal. Met andere woorden, een slim contract is een automatisch uitvoerbare set regels die via een computerprogramma zijn verstrekt. Slimme contracten kunnen traditionele papieren contracten vervangen door de omliggende juridische systemen.
Aan het begin van het project werden drie hoofdpijlers gedefinieerd: duurzaamheid op lange termijn, schaalbaarheid en interoperabiliteit. Duurzaamheid op lange termijn gaat over het vermogen van het project om tientallen jaren te bestaan. Dit omvat gedecentraliseerd projectmanagement en het opzetten van een project treasury. Bovendien zal het vermogen om op de lange termijn veilig te blijven en op te schalen met adoptie toenemen naarmate het belang van het netwerk toeneemt. Schaalbaarheid is een van de grootste technische uitdagingen, aangezien het moeilijk is om deze functie te combineren met een hoge mate van decentralisatie. Het is echter een noodzakelijke functie voor massale acceptatie en bruikbaarheid. Interoperabiliteit is belangrijk voor de koppeling met andere projecten en ook met traditionele financiële systemen. Cardano wil in de eerste fase traditionele financiële systemen niet vervangen, maar er verbinding mee maken. Het kan ze later vervangen. In de toekomst zal er slechts één gedecentraliseerd netwerk zijn, dat zal bestaan uit veel blockchain-projecten.
Wie bouwt Cardano?
Cardano bouwt drie onafhankelijke entiteiten: Input Output Hong Kong (IOHK), Cardano Foundation (CF) en Emurgo.
IOHK is een ingenieursbureau dat een Cardano-blockchain bouwt voor academische instellingen, overheidsinstanties en bedrijven. IOHK is in feite R&D en houdt zich bezig met onderzoek en schrijven van software. Charles Hoskinson is CEO van IOHK. Hij slaagde erin veel experts te bereiken op gebieden die belangrijk zijn voor het opbouwen van een gedecentraliseerd netwerk. In het team vind je veel universiteitsprofessoren. Het team heeft ook een groot aantal bekwame programmeurs. Het Team.
De trots van IOHK is zijn bibliotheek, waar u nu meer dan 50 onderzoeken kunt vinden die betrekking hebben op de wereld van cryptocurrencies. Deze werken vormen de basis voor het protocol dat wordt gebouwd. Sommige onderzoeken zijn gepresenteerd op gerenommeerde conferenties en er is een review gedaan door andere experts op dit gebied. Het protocol is gebaseerd op onderzoek en wetenschappelijke basis en heeft het potentieel om het beste te zijn dat we nu kunnen bouwen onder de gegeven netwerkomstandigheden.
De Cardano Foundation is gevestigd in Zwitserland en heeft tot doel het Cardano-ecosysteem te promoten. Nathan Kaiser is voorzitter van de Cardano Foundation. De CF-missie is om adoptie te stimuleren, zorg te dragen voor de nodige wetgeving met betrekking tot de commercialisering van het project, zorg te dragen voor de gemeenschap en partnerschappen, enz. Veel ambassadeurs helpen hierbij: Cardano Foundation
Emurgo stimuleert de acceptatie van Cardano en ondersteunt de groei van het ecosysteem door projecten of organisaties te bouwen, erin te investeren en ze te adviseren die het gedecentraliseerde blockchain-ecosysteem van Cardano gebruiken. Emurgo is sinds juni 2017 geregistreerd in Tokio, Japan en sinds mei 2018 in Singapore: Emurgo
De meest zichtbare persoonlijkheid van het project is Charles Hoskinson, de oprichter en CEO van IOHK (Input Output Hong Kong), oprichter van Cardano en directeur van The Bitcoin Project. Charles Hoskinson is wiskundige, cryptograaf, serieel ondernemer en toonaangevende commentator in de industrie, is sinds de begindagen van bitcoin betrokken bij de wereld van blockchain en cryptocurrencies. Als visionair en pionier in de ontwikkeling van blockchain-technologie sinds de beginperiode van de industrie, blijft Charles Hoskinson toonaangevend in de industrie.
Charles reist de hele wereld rond en praat met mensen, politici, toezichthouders, projectleiders, zakenmensen en vele andere mensen over waar en hoe een gedecentraliseerd netwerk kan helpen. Cardano werkt samen met de regeringen van Ethiopië, Zuid-Korea, Georgië, India en meer. Ze proberen in elk land een specifiek probleem op te lossen.
Cardano adoptie
Het Cardano-project wil zijn naamsbekendheid vergroten en zijn openbare netwerk commercialiseren. In de context van cryptocurrencies lijkt dit op het eerste gezicht misschien een wat vreemd plan. Maar het tegenovergestelde kan waar zijn. Wil een project slagen in massa-adoptie, dan is het noodzakelijk om precies aan te geven wat het merk brengt en wie er achter zit. Mensen gebruiken routinematig Microsoft-, Amazon-, Google- en Facebook-producten, zelfs als ze weten dat sommigen van hen persoonlijke gegevens misbruiken.
Mensen vertrouwen deze merken omdat de producten meestal naar tevredenheid werken en door de meeste mensen worden gebruikt. Als een soortgelijk merk uit een gedecentraliseerde wereld tevoorschijn wil komen en naast gerenommeerde bedrijven wil staan, moeten ze de bekendheid van mensen vergroten, communiceren wat het oplevert en een sterke marktpositie opbouwen. En dat is niet mogelijk zonder promotie. Cardano moet een merk zijn voor een betrouwbaar product en een gerenommeerde partner. Daarom is het logisch om het merk wereldwijd op te bouwen. Een succesvol partnerschap kan er nog tien opleveren.
Bekijk hieronder de geweldige speech van Charles Hoskinson waarin hij vertelt waarom Cardano de wereld gaat veranderen en waarom dat hard nodig is. De filosofie achter Cardano is de grootste reden waarom ik een groot fan ben van het project!
Cardano, ADA’s en staken
Cardano is zeg maar een boekhoudsysteem. Het kan bijhouden wie eigenaar is van hoeveel coins; nu nog alleen ADA coins maar eerdaags ook andere coins zoals euro’s, dollars, bitcoins en dergelijke.
De rol van de Stakepool operators
De boekhouders van Cardano zijn de stakepool operators. Zij krijgen betaald voor het uitvoeren van de boekhouding maar komen niet zomaar in aanmerking om een stukje boekhouding uit te mogen voeren.
Om daarvoor in aanmerking te komen doen ze mee in een loterij. Hoe meer ADA mensen staken bij zo’n stakepool operator hoe groter de kans is dat een stakepool operator uitgeloot wordt en een stuk boekhouding uit mag voeren.
Die boekhouding leggen ze vast in een zogenaamd block en dat block mogen zij toevoegen aan de blockchain. Stakepool operators krijgen dan betaald als ze een block toevoegen.
En de beloning daarvoor wordt automatisch door de blockchain voor een groot deel overgemaakt aan de mensen die hun ADA staken (delegaten) bij die stakepool operator.
Inkomsten uit staking
Meestal ontvang je tussen de 95 % tot 100% van de inkomsten die de stakepool operator verdient aan jouw aandeel in de stake.
Dus als je ADA’s bezit ben je zeg maar aandeelhouder van het Cardano netwerk daarvoor krijg je betaald als je staked, dat is zo’n 5,5% per jaar.
Stake je 10.000 ADA dan kun je zo’n 6,9 ADA per 5 dagen (per epoch) verwachten. Dit kan aardig oplopen in de jaren. Rente op rente zeg maar.
Kosten en overstappen, geen locking van ADA
Als je staked ben je een zogenaamde delegator. Daarvoor moet je wel een minimum aantal ada staken de eerste keer dat een wallet staked wordt daar 2,17 ada voor gerekend. Vervolgens krijg je iedere 5 dagen je rewards.
Wil je overstappen naar een andere stakepool operator dan kan dat. Dat kost dan wel 0,17 ADA.
Je kunt ook altijd op ieder moment je ADA’s verkopen of tussendoor op een exchange gebruiken om te handelen. Je ADA’s worden bij het staken niet gelocked en je hoeft ze voor het staken ook niet over te maken of uit handen te geven.