Cardano-oprichter Charles Hoskinson legt in een interview uit wat er na Bitcoin komt en hoe crypto de wereld zal verbeteren.
Als het op cryptocurrencies aankomt, domineert Bitcoin de publieke perceptie. Wat over het hoofd wordt gezien, is de veelheid aan projecten die meer willen zijn dan een digitaal betaalmiddel of een pure investering. Dit is ook het geval met het Cardanoplatform met zijn eigen valuta ADA. Oprichter Charles Hoskinson gaf een interview.
Interviewer: De cryptomarkt is booming. Maar velen hebben geen idee van de technologie. Wat is crypto?
Charles Hoskinson: In principe gaat het altijd om een netwerk waarin mensen elkaar kunnen vertrouwen. Het maakt niet uit of je geld overmaakt, elektronisch stemt of wilt bewijzen dat je eigenaar bent van jouw huis. Cryptocurrencies of de onderliggende blockchain-technologie kunnen ook worden gebruikt om de toeleveringsketen van een product op een vervalsingsbestendige manier te documenteren.
Interviewer: Het werkt nu toch allemaal al elektronisch?
Charles Hoskinson: Bij bestaande oplossingen ben je altijd afhankelijk van een centrale instantie die de regels bepaalt: monopolistische bedrijven zoals Google of Microsoft, een consortium of een overheid. Door de gedecentraliseerde structuur van blockchain-netwerken verdwijnt de centrale macht, de macht verschuift naar de periferie van de gebruikers, of het nu gaat om particulieren of bedrijven.
Interviewer: Wat maakt het eigenlijk zo moeilijk om de voordelen van cryptotechnologieën uit te leggen?
Charles Hoskinson: Iedereen die je in 1992 moest uitleggen hoe internet werkte, vond dat net zo moeilijk. Op het moment dat je een browser kon gebruiken, en YouTube, Facebook, Google en Amazon er waren, begreep iedereen waar internet voor was. Het is hetzelfde zal het met crypto zijn.
Interviewer: Bitcoin is al gevestigd, dus waarom zou je op Cardano wedden of investeren in ADA?
Charles Hoskinson: Bitcoin is blind, doof en dom. Het is de minst ontwikkelde en langzaamste cryptocurrency en kan niet veel doen van wat ik in het begin al zei. Het is zelfs niet geschikt als betaalmiddel. Niemand wordt ’s ochtends wakker en denkt: vandaag betaal ik mijn schnitzel met Bitcoin. Het kan als waarde bescherming goud vervangen – daar is het best goed voor.
Interviewer: Met welke cryptocurrency betalen we in de toekomst?
Charles Hoskinson: Voor een netwerk als Cardano maakt het niet uit of je onze ADA-valuta, Bitcoin, zilveren tokens of een digitale euro gebruikt die is uitgegeven door de centrale bank. Je betaalt met wat je wilt en de ontvanger kan ook vrij kiezen in welke valuta de transactie binnenkomt. In tegenstelling tot het huidige systeem werkt dit real-time en tegen een fractie van de kosten die een internationale overschrijving momenteel kost.
Interviewer: En denk je dat de banken ervoor openstaan?
Charles Hoskinson: Ja, want ze verdienen geen geld meer met het traditionele bankwezen met negatieve rentetarieven en kredietverlening. Bovendien hoef je je geen zorgen meer te maken over de tijdrovende en dure processen achter de transacties, maar kunt je jezelf concentreren op je klanten en hen ondersteunen bij vermogensopbouw en beheer. Ze hebben ook niet echt een keuze. Studies tonen aan dat mensen onder de 35 jaar twee keer zoveel kans hebben om in crypto-activa te investeren als in fondsen of aandelen. Crypto zal niet verdwijnen.
Interviewer: De markt is en blijft zeer speculatief, de volgende grote crash ligt altijd op de loer.
Charles Hoskinson: Dat was ook het geval met de dot-com-bubbel. De markt worstelt met het op de juiste manier prijzen van nieuwe technologieën. In de eerste speculatieve fase worden ze meestal overschat. Na de crash volgt een periode waarin ze ondergewaardeerd worden. Het kostte Amazon 11 jaar om zijn hoogtepunt in 2000 te bereiken. Inmiddels is het bedrijf wat erachter zit wel uitgegroeid van een boekverkoper tot een mondiaal bedrijf met geavanceerde logistiek, datacenters, kunstmatige intelligentie en bezorgdrones.
Interviewer: Met andere woorden: u bent niet bang voor de volgende crash?
Charles Hoskinson: Alleen omdat er een speculatieve zeepbel is, die dan weer barst, doet dat geen afbreuk aan de langetermijnvisie van de technologie of de crypto-industrie. Met elke cyclus worden echter nieuwe demografische groepen toegevoegd. In 2017 zou geen enkele financiële instelling hebben geïnvesteerd in een bedrijf als Tesla of Bitcoin. Dat is vandaag wel anders. En centrale banken zullen er bij de volgende golf als de kippen bij zijn.
Interviewer: Een punt van kritiek op Cardano is dat het project zeer wetenschappelijk onderbouwd is, maar lang heeft geduurd om te gaan functioneren.
Charles Hoskinson: Ons team heeft meer dan 100 wetenschappelijke artikelen geschreven, we hebben laboratoria aan universiteiten in Edinburgh, Athene, Tokio en Wyoming. Iedereen die een nieuwe basis wil creëren voor het mondiale financiële systeem en ervoor wil zorgen dat digitale identiteit, privacy, maar ook geld veilig is, doet er goed aan zich goed voor te bereiden. Als je te snel reist en er gaat iets mis, dan betalen de consumenten de prijs, dat zie je momenteel bij Ethereum.
Interviewer: Op welke manier?
Charles Hoskinson: Ethereum was ons 2 jaar voor wat betreft het staking-model. Ondanks het miljarden-dollar-ecosysteem, veel meer ontwikkelaars en het grote netwerk, wordt Ethereum 2.0 keer op keer uitgesteld. Ze maakten hun huiswerk niet en wedden op drijfzand. Ze bouwen prototype na prototype en als het niet lukt, moeten ze helemaal opnieuw beginnen.
Interviewer: De beste technologie heeft echter niet altijd de overhand.
Charles Hoskinson: Dat kan het geval zijn met producten en apparaten, maar we hebben het over technische protocollen die door miljarden mensen decennialang zullen worden gebruikt. Het bouwen van een op wetenschap gebaseerde basis is uiteindelijk de betere en snellere manier. Trouwens, ik ben pas 33 jaar oud. Tegen de tijd dat alles wat ik me voorstel is gedaan, ben ik 50 of 60. Als het lukt, wordt het een betere wereld voor iedereen.
Interviewer: Vanaf het begin ben je al erg betrokken bij Afrika. Waarom eigenlijk?
Charles Hoskinson: Het heeft me altijd gefrustreerd dat we in een wereldwijd klassensysteem leven. Wij hebben toegang tot bankrekeningen, we kunnen geld lenen om naar de universiteit te gaan, een bedrijf te starten of een auto te kopen. Iedereen die in Senegal of Ethiopië is geboren, kan nog zo slim en hardwerkend zijn, hij of zij heeft nog steeds geen toegang tot krediet, kan geen rijkdom opbouwen of internationaal handel drijven.
Interviewer: Welke specifieke problemen kan Cardano oplossen in Ethiopië?
Charles Hoskinson: Stel je voor dat je familie al honderden jaren koffie verbouwt. Starbucks koopt nu alleen bonen in die duurzaam en eerlijk zijn geproduceerd. Dat moet je op de een of andere manier digitaal kunnen aantonen. En dat kan nu met een niet-manipuleerbaar, gedecentraliseerd netwerk als Cardano.
Over een paar jaar zou de koffieproducent ook in direct contact kunnen komen met klanten in Europa. Je kunt dan bijvoorbeeld een fooi geven tijdens het aankoop- en betalingsproces of feedback geven over welk ras het beste is – en dit alles zonder afhankelijk te zijn van een centrale actor die de toegang tot die markten naar believen controleert.
Interviewer: Wat zijn andere use-cases?
Charles Hoskinson: Cardano kan ook worden gebruikt om een nationale beurs op te zetten, om mensen gemakkelijk toegang te geven tot krediet, hen te laten kiezen of om hun medische dossiers veilig op te slaan. Sommige van deze problemen doen zich zelfs hier in de VS voor. Als ik bijvoorbeeld legaal cannabis verhandel in de staat Colorado, zullen banken in andere staten die cannabishandel verbieden me nog steeds buitensluiten van transacties.
Interviewer: Je hebt meerdere keren aangegeven dat Cardano aan de vooravond staat van een grote doorbraak in Afrika. Wat is er gepland?
Charles Hoskinson: Over een paar dagen zullen we een enorme deal in Ethiopië aankondigen die gevolgen zal hebben voor 5 miljoen mensen. Het gaat erom de digitale identiteit van de burger te implementeren via het Cardano-netwerk. Maar we zijn ook in gesprek met andere regeringen in Afrika, Mongolië, Georgië en Oekraïne. Dit is allemaal nog maar het begin.