Cardano-tokenregister

Cardano register

Cardano kondigde vandaag een register waarin alle tokens worden opgenomen die op Cardano worden gelanceerd aan het “Cardano Registry”. Maar waar is zo’n register eigenlijk voor nodig? In een online gepubliceerde blogpost legt de Cardano Foundation het uit.

Sinds de Mary update kan iedereen een eigen coin lanceren op Cardano. Dit lijkt op de ERC-20 standaard waarmee men hetzelfde kan doen op het Ethereum netwerk. Het probleem is echter dat naarmate er meer coins worden gelanceerd, het onder andere lastig kan worden om te bewijzen dat jouw coin de enige echte is. Men kan in principe namelijk een coin lanceren met precies dezelfde naam als een al op Cardano gelanceerde cryptocurrency.

Het Cardano Registry moet hier duidelijkheid in brengen. De Cardano Foundation legt uit:

“Het Cardano Registry is een centraal beheerd register van Cardano-native tokengegevens en -informatie. In de kern wordt van het register verwacht dat het functioneert als een waarheidsbron en mogelijk als een uiteindelijke consolidatielocatie van ‘on-chain identifiers’. Deze ID’s omvatten public keys, hashes, tokenadressen, minting beleid en meer.”

Het voegt hieraan toe:

“Het register zal deze identificatiegegevens vervolgens toewijzen aan voor mensen leesbare attributen. Voor degenen die minder technisch vaardig zijn, betekent dit in wezen dat jij of andere serviceproviders informatie over een token via het register kunnen lezen in een formaat dat logisch is voor een niet-ontwikkelaar. Dit kan de naam van een token, een korte beschrijving van de functie, een itemnaam en een muntbeleid-ID zijn.”

Enkele voordelen van het registreren van een token in het Cardano-register zijn:

Authenticiteit – Net als bij andere blockchains is het technisch mogelijk om een ​​token te lanceren met dezelfde naam als een ander token. Om de authenticiteit van uw token te bewijzen, kunt u deze indienen bij het Cardano-register, waar gebruikers het muntbeleid kunnen verifiëren.

Metadata-detectie – Het is mogelijk om beschrijvende on-chain identifiers, inclusief metadata, te bekijken en te verkennen via het Cardano-register. Dit kan essentieel zijn voor gebruikers van een DApp- of NFT-token.

Verificatie – Door mensen leesbare beleids-ID’s, tokennamen en tickers maken het gemakkelijk voor tokenhouders en gebruikers om native assets op Cardano te verifiëren.

De Cardano Foundation meldt dat er op dit moment al 700 verschillende tokens zijn gelanceerd. Waarschijnlijk zullen er op den duur duizenden bij komen. Het wordt op dat moment lastig om precies te achterhalen waar een bepaalde token voor gebruikt wordt en waar het vandaan komt. Het register moet dus een duidelijk overzicht leveren van al deze informatie.

Het is niet verplicht voor ontwikkelaars om hun crypto aan het register toe te voegen. Op dit moment is het register nog niet in te zien. In de blogpost valt wel te lezen dat de informatie “uiteindelijk beschikbaar zal zijn via zowel de Cardano wallets Daedalus en Yoroi”

Stel je vraag hier:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *