Blockchainvergelijking: wat is het werkelijke verschil? Cardano, Elrond, Polkadot en Ethereum 2.0
vertaald van Finextra
Er is de laatste tijd een groot aantal blockchainlanceringen geweest, die allemaal beweren DE blockchain te zijn. Hoewel ze fundamenteel van elkaar verschillen, hebben ze allemaal hetzelfde doel: de revolutie in gedecentraliseerde financiën (DeFi) aanjagen. Het is belangrijk op te merken dat er niet slechts één blockchain kan zijn, simpelweg vanwege de schaalbaarheidsproblemen waarmee deze unieke blockchain te maken zou krijgen. Daarom is het gemakkelijk voor te stellen dat meerdere blockchains op deze langverwachte gedecentraliseerde manier van financiën gaan werken.
Banken zijn bang, moeten ze dat wel zijn?
Dat zouden ze niet hoeven zijn, want decentralisatie betekent niet hun einde. Een feit is dat de tweede generatie blockchains niet veel flexibiliteit toelaat, maar de derde generatie wel. De eerste van deze derde blockchainontwikkelingen is de Cardano .
Cardano heeft zijn blockchain in twee ingebouwde lagen ontwikkeld, waardoor meer regels kunnen worden geïmplementeerd binnen de smart contracts. Een contract kan de afzender bijvoorbeeld dwingen zijn identiteit en de oorsprong ervan bekend te maken, of als om een of andere reden de oorsprong van een transactie verborgen moet blijven, zal dat specifieke contract vertrouwelijk worden uitgevoerd. Deze specifieke functie is precies wat banken nodig hadden om de blockchainwereld te betreden.
Banken zullen banken blijven – noodzakelijk voor elke regering. Aangezien technologische vooruitgang niet kan worden vermeden, moeten ze bijblijven. Vóór het bestaan van Cardano voerde de tweede generatie blockchain contracten uit zonder metadata, wat een serieus probleem was voor veiligheid en overheidsinstellingen. Dit verklaard waarom banken in het algemeen terughouden waren tegenover crypto.
Cryptocurrency ≠ Blockchain
Velen verwarre cryptocurrencies met blockchain, ook al zijn ze met elkaar verweven, ze zijn niet hetzelfde. De blockchain is de technologie: het grootboek van transacties is opgeslagen in blokken en de cryptocurrencies zijn de valuta’s die door de blockchain stromen.
Het begrijpen van, en geloven in de technologie van blockchain kan worden uitgedrukt door middel van cryptocurrencies door erin te kopen / erin te investeren. Het kan worden vergeleken met het ondersteunen van een bedrijf met een mogelijk rendement op investering.
Bitcoin is een beetje anders, het is de blockchain en cryptocurrency die de deur heeft geopend. Geloven in blockchain is te vergelijken met investeren in Bitcoin oftewel “het digitale goud”. Bitcoin is de toegang tot crypto, je maakt fouten en leert ervan en daarna ga je na onderzoek naar de beste cryptocurrencies. Het is een beetje zoals het kopen van een telefoon: je begint waarschijnlijk met een Nokia 3310 voordat je naar de andere merken en modellen overgaat, je hebt altijd een toegangsdeur nodig om de ruimte te kunnen verkennen.
Een overzicht van verschillen in de blockchains van Cardano, Elrond, Ethereum 2.0 en Polkadot

Blockchains moeten naast elkaar bestaan
Er zijn veel projecten gepland om op deze blockchains te worden gebouwd en zelfs whitelabel-uitwisselingssoftwarebedrijven willen ze aan hun diensten toevoegen. Een van de white label-bedrijven die ik steun en zelf heb uitgeprobeerd, is die van bitHolla . Met hun doe-het-zelfoplossing kun je een crypto-uitwisseling in minder dan 1 uur implementeren op de Ethereum-blockchain. Ze hebben meegedeeld dat er geen veranderingen of problemen zullen worden gezien wanneer Ethereum 1.0 wordt verplaatst naar Ethereum 2.0. Ze hebben ook een nieuwe blockchain aan hun diensten toegevoegd, de TRON-blockchain voor implementatie.
Al deze blockchains hebben verschillende doelen, een opsomming:
- Cardano werkte aan de interoperabiliteit maar ook aan de vertrouwelijkheidszorg voor banken en instellingen om de blockchain te kunnen gebruiken
- Elrond wil volgens de CEO 1 miljard gebruikers aan boord krijgen. Tijdens een interview in februari 2021, bleek dat hij de blockchain wil zijn die de voorkeur heeft voor transacties voor iedereen.
- Ethereum 2.0 wordt bijgewerkt om zijn leidende positie te behouden
- Polkadot werkt aan de interoperabiliteit, krijgt de bijnaam “de moeder van alle blockchains” omdat ze alle blockchains met elkaar laten communiceren.